Zašto prirodni sapun?

Činjenica je da je prirodni sapun dosta skuplji od mnogih industrijskih. koji, osim toga što su jeftiniji i mirišu zanosnije, jače i duže.

Ali, dragi moji, isto tako je činjenica da pravilnu negu kože započinjemo od higijene, odnosno sapuna. Dakle, dolazimo do toga da je dobar sapun temelj naše lepe, zdrave i negovane kože.

Kao neko ko o sapunima mnogo zna i stalno uči iznela bih vam informacije koje mogu biti ključne pri svakoj vašoj sledećoj kupovini sapuna. Skrenuću vam pažnju i na neke, možda neobične prednosti sapuna, koje vas možda ubede da je vreme da prirodni sapuni postanu deo vaše svakodnevne rutine.

Istorija

Da li znate da su prirodni sapun Egipćani koristili kao lek za mnoge kožne bolesti? Gali kao obavezan deo negovanja kose. Iz nekog razloga na našim prostorima sapun počinje da se koristi tek u 19-om veku. Proizvodnja je bila dosta skupa i ovakav luksuz – SAPUN nije mogao svako da priušti. Međutim, eto industrijske revolucije i sapuni mahom svima postaju dostupni. 

Prirodni sapun za ruke, lice i telo

Šta je prirodni sapun?

Sapun je alkalna so viših masnih kiselina, nastaje procesom saponifikacije prirodnih ulja i masti sa jakim rastvorom baze. Za čvrste sapune se kao baza najčešće koristi natrijum hidroksid, živa soda.

Sastav sapuna

Kako izgleda to kad birate sapun u radnji? Ono što, ja se nadam, prvo gledate je deklaracija, odnosno, sastav sapuna. Na svim industrijskim sapunima uglavnom stoje nazivi raznih sintetičkih materija, nešto malo latinskih naziva itd. Šta dalje? Pročitate naziv sapuna, gde obično piše mleko, ruža, med… otvorite malo da osetite miris, vidite cenu, i ako to odgovara, to je to, sapun je kupljen. I greška načinjena.

Zašto kažem greška?

Industrijski sapuni su hemijska jedinjenja deterdženata kojima su dodati blagi mirisi. Deterdženti se koriste za sudove i sanitarije, ali ne i za kožu! I šta se dešava nakon njihove dugotrajne upotrebe… trajno isušivanje kože, ekcemi, crvenilo, svrab, iritacije…

Zato će Moja sada sa ponosom da predstavi sastav svojih sapuna i da vam opet poruči da je svaki problem potrebno saseći u korenu.

Šta mi koristimo u izradi naših sapuna?

Prirodna, pažljivo birana ulja, najpre kokosovo, palmino, maslinovo, bademovo, ricinusovo. Zatim, cenjeni ši i kakako puter.

Mirisi koje dodajemo su potpuno neškodljivi našoj koži.

U ponudi uvek imamo više različitih mirisa sapuna koje često menjamo. Prirodni sapun za kojim su svi poludeli i koji je vrlo brzo postao popularan među ljubiteljima jedne letnje poslastice je naš prirodni sapun LUBENICA (verujte da je miris još primamljiviji od izgleda). On je obavezan deo naše letnje kolekcije. Na ovom linku možete videti koji su mirisi sada dostupni.

Još jedna stvar koju bih posebno istakla kao prednost prirodnih sapuna je ta što u njima nastaje prirodni biljni glicerin, a tu i ostaje.

Verovatno se sada pitate što to tako kažem. Glicerin je jedna jako lepa i bitna supstanca, sastojak mnogih kozmetičkih preparata. On je humektans, to znači da ima sposobnost zadržavanja vlažnosti, kože u ovom slučaju. 

Kada u industrijskom sapunu on nastane, ne ostaje tu, nego ga izdvajaju i prodaju kao važnu kozmetičku materiju.  To bi značilo da će vrlo verovatno nakon upotrebe tih sapuna vaša koža vapiti za dodatnom negom, kremama, mlekom i puterima. I eto još jedne bitne prednosti prirodnih sapuna.

I na kraju, najbitnija stvar, po mom, a verujem i po mišljenju većine vas koji ovo sada čitate. 

Kako se rešiti ekcema?

Emolijensi, emolijensi i samo emolijensi! Odnosno, ulja i puteri, PRIRODNI, koji dubinski hrane i hidriraju kožu. A pre bilo čega, PRIRODNI SAPUN!

Svakodnevno korišćenje prirodnog sapuna i za tuširanje i pranje ruku dovešće vašu kožu do preporoda i do toga da zaboravi na sve veštačke materije koje je isušuju.

Da, rešićete se ekcema korišćenjem prirodnih emolijenasa, ali rešićete se ekcema zauvek samo ako industrijske sapune zamenite pravim prirodnim i kvalitetnim sapunima!

Nadam se da sam uspela bar malo svog poštovanja i svoje ljubavi prema njegovom veličanstvu – PRIRODNOM SAPUNU da prenesem i na vas!

Naročito će mi biti drago ako bar jedna mama reši sve svoje muke sa atopičnom kožom svog deteta.

Industrijski sapuni neće samo otežati lečenje ekcema. Oni isušuju kožu, a mogu da i da iritiraju ili da se zbog njihovog korišćenja pojavi osip.

Da se razumemo, prirodni sapun neće izlečiti kožne bolesti, ali je za zdravu kožu preduslov adekvatna higijena i nega. Pravilna nega kreće od kupanja. Već posle prvog kupanja, osetićete sve pozitivne strane prirodnih sapuna. I dok se kupate, zahvaljujući prirodnim puterima i uljima ćete hidritati svoju kožu.

Odaberite kombinaciju proizvoda koji najviše prijaju vašoj koži i koji će vam olakšati svakodnevnu negu.

Na ovom linku možete pogledati proizvode ukoliko imate problem sa ekcemom.

Prirodna nega lica i tela

Prirodni sapun za negu beba i dece

Da li među vama koji čitate ovaj blog ima mama sa bebama i malom decom?

U današnje vreme neretko bebe i deca se od malih nogu bore i muče sa ekcemima i atopičnom kožom. Možda sledite sve savete koje dobijete od doktora, patronažnih sestri ili različitim školicama za trudnice, a da opet vaše dete ima kožnih problema.

Ne očajavajte. Ekcem najčešće nestane do treće godine. Međutim, možete izabrati prirodni sapun i da decu kupate njime, a da za negu posle kupanja koristite mazalice i putere da pospešite vlažnost dečije kože kako biste sprečili neprijatnosti koje ekcem donosi.

Neobične prednosti prirodnih sapuna

  • Pomaže ti kada izgoriš

Da li ti se nekada desilo da izgorite na suncu? Možda niste znali, ali prirodni sapun brzo umiruje kožu kada ga nanesete na delove tela koji su izgoreli na suncu.

Zašto je to tako?

Prirodni sastojci koji se koriste pri izradi sapuna imaju u sebi prirodne antioksidanse koji sprečavaju upale. Eto jednog trika da zadržite mladalački izgled.

  • Hidrira kožu i sprečava svrab

Zahvaljujući prirodnom glicerinu koji se zadržava u procesu izrade prirodnih sapuna poboljšava zaštitu kože od spoljnih uticaja. U sebi ne sadrže ništa što bi moglo da isuši kožu. Baš naprotiv. Uvek su kombinacija različitih prirodnih ulja i putera.

  • Zaštita životne sredine

Prirodni sastojci ručno rađenih sapuna su biorazgradivi. Ne zagađuju vodene ekosisteme kao industrijski proizvodi koji sadrže veštačke sastojke. Nama je zaštita sredine vrlo važna, podjednako kao i reciklaža.

  • Aromaterapija

Mirisi prirodnih sapuna imaju aromatična svojstva. Aromaterapija oslobađa stresa i poboljšava opšte raspoloženje. Složićete se, vrlo neobična prednost. Sintetičke verzije mirisa nikada neće moći da zamene esencijalna ulja koja se koriste pri izradi.

Veliki pozdrav do sledećeg pisanja!

Ostavite odgovor

Nega posle mora

Nadamo se da se opuštene i nasmejane vraćate da vaših letnjih avantura! Da se ne lažemo, ko ne uživa u

Korpa
Prijava

Nemaš nalog?

Naš sajt koristi kolačiće sa ciljem poboljšanja korisničkog iskustva na sajtu. Prihvatanjem i pretraživanjem našeg sajta vi prihvatate kolačiće.
Počni da kucaš i lako pronađi željeni proizvod...
Proizvodi
Lista želja
0 items Korpa
Moj nalog